Wondverzorging

Er zijn diverse soorten wonden te onderscheiden zoals brandwonden, open been (ulcus cruris), doorligwonden (decubitus), wonden bij diabetes, operatiewonden of radiogene wonden (na bestraling).
Om gezond te blijven heeft de huid voortdurend zuurstof en voeding nodig. Dit wordt door de kleine bloedvaatjes in de huid aangevoerd. Zodra om welke reden dan ook de toevoer van bloed naar bepaalde plekken in de huid sterk vermindert, krijgt de huid onvoldoende bloed en sterft af. Op deze plek ontstaat dan een wond.

De aard van de wondbehandeling is afhankelijk van de soort wond. Over het algemeen geldt dat een wond eerst schoon moet zijn voordat genezing kan optreden. Wanneer er dus sprake is van korstjes of geel of zwart beslag, is het belangrijk dat deze worden verwijderd. Dit kan door een arts of een huidtherapeut worden uitgevoerd. Als de wond schoon is zal door het kiezen van een goede wondbedekker (en tegelijkertijd zwachtelen) de wond langzaam dichtgroeien vanuit de wondranden.

Andere behandelingen
Als aanvulling op de wondverzorging past de huidtherapeut (indien nodig) ook andere behandelingen toe zoals manuele lymfdrainage, littekenmassage bij wonden na radiotherapie, siliconenpleisters of drukpakkingen bij littekens na bijvoorbeeld brandwonden. De huidtherapeut kan de conditie van de huid goed beoordelen en ook advies geven over de huidverzorging. De huidtherapeut heeft verstand van wondbehandeling en wondproducten en  is een specialist op het gebied van compressie! Veel wonden hebben een veneuze of lymfologische achtergrond en dit is het speciale vakgebied van de huidtherapeut.

Open been (Ulcus cruris),

Een open been is een wond aan het (onder) been die vaak moeilijk of niet wil genezen. De wond is vaak met een geel beslag en een korst bedekt. Open benen komen heel veel voor. Vooral bij ouderen die al langere tijd klachten hebben van de doorbloeding van de benen zoals bij spataderen (chronische veneuze insufficiëntie) of problemen met de slagaderen.

Een zeer belangrijk element in de behandeling van het open been door veneuze insufficiëntie is het bevorderen van de bloedafvoer vanuit het been naar het hart. Dit leidt tot vermindering van druk in de bloedvaten, vermindering van oedeem en daardoor een verbetering van de doorbloeding van de huid. Zolang er oedeem in het been aanwezig is zal de ulcus nooit genezen. Oedeemreductie kan plaatsvinden door middel van compressietherapie. Om te voorkomen dat er na genezing van het open been, dat is veroorzaakt door veneuze insufficiëntie, opnieuw wondjes ontstaan, is het belangrijk een therapeutische elastische kous te dragen. Het aanmeten van een therapeutisch elastische wordt door de huidtherapeut gedaan.

Buitendienst

Centrum Huid-en Oedeemtherapie Clara Feenstra biedt de service van een buitendienst. Zowel voor behandelen van wonden als voor het aanmeten van steunkousen. Dus voor patiënten die slecht ter been zijn bied deze service een uitkomst!

Vergoedingen 2023

Ook in 2023 vergoeden de zorgverzekeraars veel behandelingen. Acnetherapie, camouflagetherapie en laserontharing/elektrische epilatie worden (grotendeels) vergoed door de zorgverzekeraars bij een aanvullende verzekering, zonder dat dit ten koste gaat van het eigen risico. Lees ons overzicht van de vergoedingen en laat u goed informeren.

Naar vergoedingen

Goedendag,

Wilt u de onderstaande vragen en maatregelen voor uw en onze veiligheid aandachtig doorlezen?

Stel de onderstaande vragen aan u zelf. Wanneer u op één van onderstaande vragen “ja” beantwoord, dient u de afspraak bij ons uit te stellen tot u alle vragen met “nee” kan beantwoorden.
Heeft u een of meerdere van de volgende (ook milde!) symptomen: neusverkoudheid of hoesten of benauwdheid of koorts (vanaf 38°C)?
Heeft u de afgelopen 24 uur klachten (COVID-19 symptomen) gehad?
Heeft u huisgenoten/gezinsleden met koorts en/of benauwdheidklachten?
Is er bij uzelf of een huisgenoot/gezinslid in de afgelopen 14 dagen corona vastgesteld?

Kunt u alle vragen met nee beantwoorden, kan uw afspraak doorgaan en vragen wij u om de volgende maatregelen in acht te nemen:
Kom op de afgesproken tijd naar uw afspraak en niet te vroeg. Mocht u veel te vroeg zijn, wacht dan wanneer dit mogelijk is buiten.
Kom indien mogelijk alleen naar uw afspraak of laat eventueel meekomend gezelschap buiten wachten.
Desinfecteer bij binnenkomst uw handen met de aanwezige alcoholdispenser.
Raak zo min mogelijk dingen in de praktijk aan.
Maak wanneer dit niet hoog nodig is geen gebruik van het toilet.
Neem een grote handdoek mee waar u op kunt liggen tijdens de behandeling.
Houd uw jas bij u en kleed u zich in de behandelkamer om
Blijf in het gehele pand minimaal 1,5 meter uit elkaar en geef elkaar de ruimte.

Dank u wel voor de tijd nemen om bovenstaande door te nemen en tot ziens in de praktijk!