Mamma care.

Centrum Huid-en Oedeem Clara Feenstra heeft een veeltal aan mogelijkheden voor nazorg aan vrouwen na borstkanker.

Vaak ontstaat na een operatie aan de borst bij borstkanker oedeem in de betroffen borst of in de arm aan de betroffen zijde. Oedeem ontstaat door het feit dat er lymfbanen doorgesneden zijn tijdens de operatie. Oedeem kan ook huidproblemen geven. Ook het litteken dat onstaan is kan problemen geven zoals bewegingsbeperking.

Waar bestaat de mamma care dan uit?

Huidverzorging

Na bestraling of door het oedeem in de borst kan de huid problemen opleveren.Wat vaak gezien wordt is dat de huid heel droog wordt. Kleine korstjes kunnen een ingang zijn voor bacterien en een infectie veroorzaken. De huidtherapeut kan uitstekend adviseren wat voor product geschikt is voor deze probleemhuid.

Thoraxbandage

De Thoraxbandage is in Centrum Huid-en Oedeem therapie ontwikkeld om het oedeem in de borst te stabiliseren of minder te laten worden. Het ziet er uit als een hemd en geeft lichte druk. Mocht de thoraxbandage niet het geschikte hulpmiddel zijn dan adviseren de huidtherapeuten naar andere hulpmiddelen.

Lymfdrainage

In sommige gevallen is er meer nodig dan alleen compressie middels een thoraxbandage en wordt het lymfsysteem geholpen met de afvoer van het vocht. We passen dan manuele lymfdrainage toe. Dit is een massage om het lymfsysteem te activeren. Als het weefsel verhard is, (dit noemen we fibrose) worden ook speciale oedeem- en fibrosegrepen toegepast om het weefsel zachter te maken en zo de afvloed van het lymfvocht te bevorderen.

Lymftaping

Er zijn ook gebieden op het lichaam waar we geen zwachtels kunnen gebruiken. Te denken valt aan borst, hals en genitaal gebied. We gebruiken dan lymftape om het lymfsysteem te helpen met de afvoer van het vocht.

Endermologie

Endormologie is een intensieve bindweefselmassage voor mannen en vrouwen. De behandeling bevordert de doorbloeding van de huid, stimuleert de afvoer van lymfevocht en vetcellen en verzacht verhard (litteken)weefsel.

Litteken en vochtophopingen

Als er een operatie heeft plaats gevonden in het borstgebied ontstaat er een litteken. Soms kan een litteken klachten geven zoals een strak of pijnlijk gevoel veroorzaken. Door middel van een speciale massagetechniek kan de huidtherapeut de doorbloeding verbeteren en de huid soepeler maken. Tevens is het mogelijk camouflage aan te bieden bij een cosmetisch storend litteken. Ook het gebruik van silicone pleisters kan verlichting geven. Daarnaast is ook het gebruik van goede verzorgende crèmes belangrijk. De huidtherapeut kan een goed advies geven welke crème te gebruiken.

Na een operatie is het ook mogelijk dat er vochtophoping ontstaan door het beschadigen of verwijderen van lymfeklieren. De huidtherapeut kan hierbij verschillende behandelmethoden toepassen.

Beweging

Van belang is dat de patiënt gaat bewegen. Bewegen bevordert de afvloed van lymfvocht en heeft positieve invloed op de bewegingsbeperking van het litteken.

Voor welke huidaandoeningen?

Endermologie wordt succesvol toegepast bij: verhard weefsel door oedeem (fibrose) en littekens.

 

Vergoedingen 2023

Ook in 2023 vergoeden de zorgverzekeraars veel behandelingen. Acnetherapie, camouflagetherapie en laserontharing/elektrische epilatie worden (grotendeels) vergoed door de zorgverzekeraars bij een aanvullende verzekering, zonder dat dit ten koste gaat van het eigen risico. Lees ons overzicht van de vergoedingen en laat u goed informeren.

Naar vergoedingen

Goedendag,

Wilt u de onderstaande vragen en maatregelen voor uw en onze veiligheid aandachtig doorlezen?

Stel de onderstaande vragen aan u zelf. Wanneer u op één van onderstaande vragen “ja” beantwoord, dient u de afspraak bij ons uit te stellen tot u alle vragen met “nee” kan beantwoorden.
Heeft u een of meerdere van de volgende (ook milde!) symptomen: neusverkoudheid of hoesten of benauwdheid of koorts (vanaf 38°C)?
Heeft u de afgelopen 24 uur klachten (COVID-19 symptomen) gehad?
Heeft u huisgenoten/gezinsleden met koorts en/of benauwdheidklachten?
Is er bij uzelf of een huisgenoot/gezinslid in de afgelopen 14 dagen corona vastgesteld?

Kunt u alle vragen met nee beantwoorden, kan uw afspraak doorgaan en vragen wij u om de volgende maatregelen in acht te nemen:
Kom op de afgesproken tijd naar uw afspraak en niet te vroeg. Mocht u veel te vroeg zijn, wacht dan wanneer dit mogelijk is buiten.
Kom indien mogelijk alleen naar uw afspraak of laat eventueel meekomend gezelschap buiten wachten.
Desinfecteer bij binnenkomst uw handen met de aanwezige alcoholdispenser.
Raak zo min mogelijk dingen in de praktijk aan.
Maak wanneer dit niet hoog nodig is geen gebruik van het toilet.
Neem een grote handdoek mee waar u op kunt liggen tijdens de behandeling.
Houd uw jas bij u en kleed u zich in de behandelkamer om
Blijf in het gehele pand minimaal 1,5 meter uit elkaar en geef elkaar de ruimte.

Dank u wel voor de tijd nemen om bovenstaande door te nemen en tot ziens in de praktijk!