Lasertherapie

Laser- en lichttherapie

In de huidige tijd is de behandeling met licht/laser (LILA) niet meer weg te denken uit onze maatschappij.

Licht versus lasertherapie

De diverse huidproblemen reageren elk op hun eigen wijze op licht-en lasertherapie.
De lichtflitstherapie is de meest geschikte methode om pigmentvlekken en couperose (rodebloedvaatjes) te behandelen.
Lasertherapie is de beste methode om kalknagels en ontsierende vaatjes op de benen te behandelen.
Verschil van beide therapieën is dat er een ander golflengte gebruikt wordt.

Het beste van 2 werelden

Onze praktijken werken met een Alma laser, namelijk de Harmony XL. Dit apparaat beschikt zowel over laser als lichttherapie.

Behandelmogelijkheden

  • Melasma
  • Couperose, spider naevi, rosacea
  • Ouderdomsvlekken
  • Overbeharing
  • Littekens en acnelittekens
  • Verwijde beenvaatjes
  • Doffe en oneffen huid,huidverjonging
  • Kalk/schimmelnagels.

Melasma

Een veel voorkomend probleem is melasma (zwangerschapsmasker), dat een hormonale oorzaak heeft. Het is belangrijk dat er een goede diagnose gesteld wordt.

Niet iedere hyperpigmentatie (bruinverkleuring) is een melasma. Nadat de arts de diagnose melasma heeft vastgesteld, kan deze goed behandeld worden door middel van lichttherapie. Vaak zijn twee behandelingen voldoende voor een mooi resultaat, mits aangepast zongedrag!

Couperose, spider naevi, rosacea

Een ander veel voorkomende huidafwijking is roodheid. Ook bij dit huidprobleem dient eerst een diagnose gesteld te worden door een arts. Daarna kan de huidtherapeut met licht of lasertherapie het betroffen gebied behandelen. Vaak is het voldoende om twee keer te behandelen. Na een aantal jaren ontstaan er weer nieuwe vaatjes.

Ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken worden onder andere veroorzaakt door zonschade. Deze vlekken liggen oppervlakkig in de huid en zijn daadoor heel goed te behandelen met lichttherapie. Vaak zijn twee behandelingen voldoende voor een mooi resultaat. Nieuwe vlekken ontstaan sneller als men veel aan de zon bloot gesteld wordt.

Overbeharing

Overbeharing is voor veel vrouwen (soms ook mannen) een lastig probleem. De overbeharing wordt meestal nog meer zichtbaar en voelbaar op het moment dat men zich niet meer scheert of epileert.

Het is belangrijk om te weten of iemand medicatie gebruikt die de haargroei bevordert. Resultaat van de licht-lasertherapie is een afname van de overbeharing. Nieuwe haren worden zeker weer aangemaakt door het lichaam, eenmaal per jaar een onderhoudsbehandeling wordt aanbevolen.

Littekens en acnelittekens

Littekens en acnelittekens zijn vaak rood gekleurd. Deze roodheid is goed met lichttherapie te behandelen. Wel wordt er eerst gekeken of het litteken hypertrofisch (overactief) of keloid (wildgroei) is. Is dit niet het geval dan kunnen de littekens minder zichtbaar gemaakt worden. Vaak zijn vier behandelingen voldoende voor een mooi resultaat.

Verwijde beenvaten

Op de benen komen diverse soorten verwijde vaatjes voor. Vaak gaat  dit samen met spataderen.
Belangrijk is om eerst te onderzoeken of er onderliggende spataderen aanwezig zijn die eerst behandeld dienen te worden. Daarna zijn deze verwijde vaatjes goed met licht- en lasertherapie te behandelen. Vaak zijn drie behandelingen voldoende voor een mooi resultaat.

Doffe of oneffen huid, huidverjonging

Chemotherapie, roken, zonschade of de overgang bij vrouwen zijn vaak de oorzaak van een oneffen of doffe huid. Vaak is er een combinatie van huidproblemen als couperose, teveel of te weinig pigment, slechte doorbloeding en een doffe huid.

Met de licht-lasertherapie worden deze klachten tegelijk aangepakt en heeft ook huidverjonging als gevolg. Vaak zijn drie behandelingen voldoende voor een mooi resultaat.

Kalk/schimmelnagels

Kalk en/of schimmelnagels komen vaak voor. Belangrijk is dat de diagnose schimmelnagel vastgesteld is door een arts. De nieuwste ontwikkeling op het gebied van lasertherapie is de behandeling van deze aandoening. De nagel moet voor de behandeling zo dun mogelijk zijn voor een goed resultaat. Dit kun je laten doen bij de pedicure. Het laserlicht verhit de schimmel in de nagel dusdanig, dat deze het niet overleeft. De behandeling dient zeker drie -tot zesmaal te worden herhaald, met tussenpozen van minimaal een maand, om een goed resultaat te verkrijgen. De schimmelnagel groeit langzaam uit. Hierbij groeit een mooie roze nagel terug. Daarnaast zal de huidtherapeut aanvullende adviezen verstrekken rondom hygiëne en zelfmanagement van de nagels. Het is voor de voortgang van de behandeling belangrijk dat deze adviezen opgevolgd worden.

Belangrijke informatie

  • Zes weken voor en na de laser -of lichttherapie je niet blootstellen aan de zon of zonnebank.
    Dit om te voorkomen dat er bruine vlekken ontstaan (denk ook aan fietsen en wandelen)
  • Bescherm ook de huid met een goede zonnebrandcrème.
  • Een week voor de behandeling geen zelfbruiner gebruiken.
  • Het is gebruikelijk dat de huid een paar dagen enigszins rood en gezwollen is na de behandeling. 

De roodheid en zwelling verdwijnen na slechts enkele dagen.
 Soms ontstaan kleine blaartjes (ten gevolge van de warmte die vrijkomt bij het verbranden van de bloedvaatjes). Na 1 dag drogen deze in en ontstaan er kleine korstjes, die ook na enkele dagen weer verdwijnen

Soms wordt de huid ter plaatse iets donkerder (hyperpigmentatie). Hyperpigmentatie is in principe een voorbijgaand probleem en herstel treedt op in enkele maanden. In de hals bestaat het risico dat de huid juist te licht wordt (hypopigmentatie). In het gezicht treedt dit gelukkig eigenlijk nooit op. Herstel duurt vaak jaren en soms is de hypopigmentatie blijvend.

Neem bij twijfel of vragen altijd contact op met je huidtherapeut

Vergoedingen 2023

Ook in 2023 vergoeden de zorgverzekeraars veel behandelingen. Acnetherapie, camouflagetherapie en laserontharing/elektrische epilatie worden (grotendeels) vergoed door de zorgverzekeraars bij een aanvullende verzekering, zonder dat dit ten koste gaat van het eigen risico. Lees ons overzicht van de vergoedingen en laat u goed informeren.

Naar vergoedingen

Goedendag,

Wilt u de onderstaande vragen en maatregelen voor uw en onze veiligheid aandachtig doorlezen?

Stel de onderstaande vragen aan u zelf. Wanneer u op één van onderstaande vragen “ja” beantwoord, dient u de afspraak bij ons uit te stellen tot u alle vragen met “nee” kan beantwoorden.
Heeft u een of meerdere van de volgende (ook milde!) symptomen: neusverkoudheid of hoesten of benauwdheid of koorts (vanaf 38°C)?
Heeft u de afgelopen 24 uur klachten (COVID-19 symptomen) gehad?
Heeft u huisgenoten/gezinsleden met koorts en/of benauwdheidklachten?
Is er bij uzelf of een huisgenoot/gezinslid in de afgelopen 14 dagen corona vastgesteld?

Kunt u alle vragen met nee beantwoorden, kan uw afspraak doorgaan en vragen wij u om de volgende maatregelen in acht te nemen:
Kom op de afgesproken tijd naar uw afspraak en niet te vroeg. Mocht u veel te vroeg zijn, wacht dan wanneer dit mogelijk is buiten.
Kom indien mogelijk alleen naar uw afspraak of laat eventueel meekomend gezelschap buiten wachten.
Desinfecteer bij binnenkomst uw handen met de aanwezige alcoholdispenser.
Raak zo min mogelijk dingen in de praktijk aan.
Maak wanneer dit niet hoog nodig is geen gebruik van het toilet.
Neem een grote handdoek mee waar u op kunt liggen tijdens de behandeling.
Houd uw jas bij u en kleed u zich in de behandelkamer om
Blijf in het gehele pand minimaal 1,5 meter uit elkaar en geef elkaar de ruimte.

Dank u wel voor de tijd nemen om bovenstaande door te nemen en tot ziens in de praktijk!