Huidverzorgingsadvies
Bij een bezoek aan de huidtherapeut zal in het algemeen nagevraagd worden wat voor producten u gebruikt bij huidverzorging. Een aantal ziektebeelden brengt een droge huid met zich mee en de huidtherapeut kan vrijblijvend een advies geven wat voor product te gaan gebruiken.
Gezien het risico op huidverbranding, ontwikkeling van huidkanker, en vervroegde veroudering van de huid is het belangrijk om de huid niet te veel bloot te stellen aan UV-straling. Wanneer u toch langere tijd aan de zon wordt blootgesteld (bijvoorbeeld tijdens vakanties) is een goede bescherming noodzakelijk.
Speciaal voor jongere kinderen (tot 16 jaar) is optimale bescherming van belang, omdat bekend is dat zonneschade aan de jonge huid een extra groot risico op huidkanker op latere leeftijd veroorzaakt.
Zonnebrandcremes beschermen de huid tegen ultraviolette straling. Er zijn 2 typen zonnebrandcrèmes:
Chemische filters: deze stoffen die in de zonnebrandcremes verwerkt worden absorberen de UVstraling. Sommigen absorberen alleen UVB, anderen zowel UVA als UVB. UVB kan veel beter worden geblokkeerd door deze chemische filters dan UVA. Ultraviolet A wordt door de huidige chemische filters hooguit ten dele geabsorbeerd.
Fysische ultravioletblokkers: deze stoffen absorberen de UV straling niet maar reflecteren deze zoals bijvoorbeeld spiegels dat doen. Zij zijn veel effectiever dan de chemische filters maar hebben als nadeel dat zij de huid ook zichtbaar bedekken met een weerschijnend laagje (meestal iets groen van kleur).
Voor veel mensen zijn deze echte sunblockers minder aantrekkelijk vanwege cosmetische argumenten en het feit dat men denkt niet bruin te worden!
Melablock HSP SPF 50
Deze crème biedt een zeer hoge bescherming en bevat een unieke formulering door de bescherming tegen UV stralen te combineren met het stimuleren van de Heat Shock Protein (HSP) dat huidveroudering door UV schade aan eiwitten in huidcellen voorkomt. Zeer veilig te gebruiken na laser, IPL en peeling behandelingen.
Huidverzorging na kanker
Na een behandeling tegen kanker zijn er vaak huidveranderingen merkbaar. Dit kan zowel in het behandelde gebied zijn door bijvoorbeeld bestraling maar ook de rest van huid kan veranderen door chemotherapie of andere medicatie. In veel gevallen is er ook een litteken aanwezig als gevolg van een operatie en kunnen er vochtophopingen (oedeem / seroom) ontstaan. Door een juiste huidverzorging kan de huid weer (deels) herstellen. Bij Centrum Huid-en Oedeemtherapie Clara Feenstra kan de huidtherapeut een passend advies geven over de huidverzorging
Bestraalde huid
Tijdens en na radiotherapie kan de huid veranderen in het gebied waar de bestraling plaats vindt of heeft plaats gevonden. Op deze locatie kan de huid droog en schilferig worden of juist vettig. ook oedeemvorming en fibrotisering kan plaatsvinden. Daarnaast is de huid vaak rood en dun. In een later stadium is het mogelijk dat de bestraalde huid een donkere verkleuring toont of dat er vaatjes zichtbaar zijn.
Het is van belang dat de bestraalde huid goed verzorgd wordt. Een aantal algemene adviezen zijn:
- Gebruik tijdens de bestraling geen producten waar zilver stoffen in zijn verwerkt.
- Was de huid met lauwwarm water zonder zeep of een pH-neutrale zeep zonder parfum of alcohol.
- Was de huid met olie,liefst zonder parfum.
- Dep de huid droog i.p.v. droogwrijven.
- Smeer de (gesloten) huid 1 à 2keer per dag in met een pH-neutrale crème zonder parfum of alcohol.
- Vermijd felle zon, zonnebank in het bestraalde gebied.
- Gebruik in bad (amandel)olie i.p.v. badschuim.
- Probeer bij een jeukende huid niet te krabben.
- Gebruik geen pleisters op het bestraalde gebied.
- Draag geen klemmend ondergoed
De huidtherapeut kan na het beoordelen van de huid een persoonlijk advies geven op het gebied van huidverzorgingsproducten en eventuele behandelmogelijkheden. Er is mogelijkheid om de “warmte” uit de huid te krijgen door bepaalde verbandmiddelen bijvoorbeeld Elastogel. Ook bij zenuwpijn naderhand kan dit tot een behandelmogelijkheid dienen. Tevens kunnen we meedenken over alternatieve adviezen rondom zenuwpijn.
Huidverandering door medicatie
Na behandeling met chemotherapie vindt er verandering plaats in de huid. De huid kan droger worden en sneller verouderen. In sommige gevallen is het mogelijk dat door medicatie, bijvoorbeeld hormoontabletten, acne of (dons)overbeharing ontstaat. Een droge huid is vaak vochtarm en daarom is een hydraterende crème voor zowel gelaat als lichaam goed om te gebruiken. De huidtherapeut kan een goede crème adviseren. Tevens is het van belang om een zonbescherming te gebruiken met een hoge beschermingsfactor (minimaal spf25) om zonverbranding te voorkomen. Bij het ontstaan van puistjes of overbeharing (door hormoontherapie) kan de huidtherapeut een behandeling op maat aanbieden. Probeer zelf niet aan de puistjes te zitten om eventuele littekens te voorkomen.
De huidtherapeut kan samen met u kijken naar de voor u meest geschikte anti-zonnebrand en u adviseren over zongedrag. Tevens kan de huidtherapeut een goed advies geven over welke verzorgende crèmes te gebruiken.
Behandelingen
- Acnetherapie
- Huidverzorgingsadvies
- Therapeutische bh’s
- Lymfbroeken
- Lymftaping
- Oedeemtherapie
- MoistureMeter
- Mammacare
- Overbeharing
- Lipoedeem
- Lymfoedeem
- Therapeutische elastische kousen (TEK)
- Huidverzorging na kanker
- Wondverzorging
- Camouflage therapie
- Coagulatie
- Elektrische epilatie
- Littekentherapie
- Botox & fillers
- Chemische peelings