Couperose en pigment
Lasertherapie bij couperose
De vaatjes reageren op het nauwkeurig afgestelde energieniveau en de golflengte. De roodheid in de huid absorbeert de energie van het licht- en/of de laser en zet deze om in warmte. Als reactie op de ontwikkelde warmte zal het bloed in het bloedvaatjes stollen, waardoor het vaatje onzichtbaar wordt.
De behandeling
Het gevoel dat het licht- en lasertherapie op de huid geeft wordt wel eens vergeleken met een elastiekje dat op de huid schiet. Verdoving tijdens de behandeling is niet nodig. Na de behandeling zal uw huid wat rood verkleuren door de warmte die is ontwikkeld, deze roodheid zal ongeveer na een dag weer verdwenen zijn. Soms kan het zijn dat de behandeling tegen couperose wat zwelling van de huid geeft. Dit kan een paar dagen aanhouden. Goed koelen na de behandeling helpt zwelling en roodheid grotendeels te voorkomen.
Beschermen tegen UV-stralen
Vier tot zes weken voor de eerste behandeling, tot vier tot zes weken na de laatste behandeling, raden wij u aan de te behandelen huid goed tegen de zon te beschermen. Een sunblock van SPF25 of hoger wordt aangeraden. Deze zult u meerdere malen per dag moeten aanbrengen voor een goede bescherming. De huid moet tijdens de behandeling zo licht mogelijk zijn! Veel zonlicht, veelvuldig saunagebruik en alcohol kunnen de couperose verergeren. Aanleg kan ook een rol spelen bij het ontstaan van nieuwe vaatjes in de toekomst. Een nabehandeling na een aantal jaren kan nodig zijn
Lasertherapie bij pigmentvlekken
Pigment kan opgehoopt in de huid voorkomen. Dit geeft een donkere verkleuring. Licht- en lasertherapie kan daarbij een uitkomst bieden.
Het pigment reageert op het nauwkeurig afgestelde energieniveau en de golflengte. Het licht of de laser gaat dwars door de oppervlakkige huid heen en verpulvert in de diepte van de huid het pigment. De resterende kleinere stukjes pigment worden dan afgevoerd waardoor de verkleuring vermindert. Na de behandeling met lichttherapie zal de huid lichte schilfering/korstvorming krijgen. Wanneer de korst verdwijnt zal de pigmentvlek lichter zijn geworden of verdwenen zijn.
Niet krabben
Afhankelijk van het resultaat kan de behandeling worden herhaald. Krabben aan korstjes en/of schilfertjes die ten gevolge van de behandeling zijn ontstaan, kan littekenvorming veroorzaken. Wij raden u dit ook af. U mag de huid wel insmeren met een daarvoor bedoelde crème.
Bij overtollig pigment zijn er diverse licht en/of lasertherapie mogelijkheden beschikbaar binnen Centrum Huid- en Oedeemtherapie Clara Feenstra. De mogelijkheden bespreken we tijdens een intakegesprek.